Underhållsvärme luftvärmepump
Luftvärmepump med funktionen underhållsvärme
På 90-talet introducerade Panasonic innovationen underhållsvärme på sina luftvärmepumpar. Detta var revolutionerande eftersom man kunde sänka inomhustemperaturen och därmed spara pengar. Snart följde andra tillverkare efter, och idag har de flesta värmepumpar denna funktion.
Trots att värmepumparna kan ställas ner till så lågt som 10 grader, rekommenderas det att man kör på 16 grader. Varför?
Luftvärmepumpen som komplement
Luftvärmepumpen bör alltid ses som ett komplement till befintliga värmekällor. Det måste finnas ytterligare värmekällor som kan bibehålla den inställda temperaturen, särskilt när det blir mycket kallt ute eller om ett fel skulle uppstå med luftvärmepumpen.
Luftfuktighet och ventilation
Vid sänkning av inomhustemperaturen ökar luftfuktigheten. Vid 10°C kan luften innehålla upp till 9,4 gram vatten per kubikmeter. I ett rum på 50 m² med normal takhöjd kan detta motsvara 1128 gram vatten i luften, vilket kan kondensera på kalla ytor som fönster. Därför är det viktigt att ventilationen är tillräcklig för att undvika fuktskador och mögel. Torr luft transporterar värme bättre än fuktig, vilket gör luftvärmepumpen effektivare i en torr miljö.
Lågtemperaturdrift
Luftvärmepumpen fungerar annorlunda vid lågtemperaturdrift jämfört med normaldrift. Inomhusdelens fläkt går med en förutbestämd hastighet som inte kan regleras, och fläkten går även när utomhusdelen behöver avfrostas. Detta beror på att inomhusdelen inte kan tillgodose tillräcklig energi genom konvektion vid låg temperatur, utan fläkten måste vara igång.
Avfrostningscyklerna kan bli längre och avfrostningsintervallerna tätare, beroende på hur väl isolerad ytan är och hur skyddad utomhusdelen är mot vind och snö. Om temperaturen inomhus sjunker under inställda 10°C, kan avfrostningarna inte genomföras korrekt, vilket kan leda till att utomhusdelen isar ihop och riskerar att frysa sönder.
Ekonomisk aspekt
Underhållsvärme är inte alltid ekonomiskt försvarbart. Längre och tätare avfrostningar kan öka energiförbrukningen, och om man ofta besöker fastigheten och höjer temperaturen, kan besparingen försvinna. Energikostnaden för att höja temperaturen från 10°C till 22°C är betydligt högre än att höja från 16°C.
Luftvärmepumpens uppgift är att vara en kompletterande värmekälla som håller huset varmt och låter den ordinarie uppvärmningen, som element, vara i standby-läge så mycket som möjligt. Vid 16 grader på luftvärmepumpen kan elementen vara inställda på 10-12 grader. Vid 10 grader bör elementen vara inställda på cirka 8 grader, vilket sannolikt gör att de oftare slår på vid lågtemperaturdrift.