Ny med värmepump

Alla är vi barn i början och istället för att man ska behöva lära sig all fakta och funktion från noll om en värmepump så har vi skrivit ner dom sanningarna med mest logik och erfarenhet bakom.

Luftflöden

Det ABSOLUT viktigaste när det gäller en luft-luft är att både inne och utedelen skall ha så stor luftgenomströmning som möjligt.

Man kan ha ett tak över ytterdelen . Det kan faktiskt ta ner mängden avfrostningar som behövs.
Men man ska helst inte bygga in ytterdelen så luftflödet minskar.

Tycker man ytterdelen är super ful så kan man köpa till ett hus. Men det är inget som gör din luftvärmepump bättre snarare tvärtom. Måste man ha hus så kan man lyfta av det när som kallast ute.

Även bra att hålla koll så det inte fastnar en massa löv på baksidan av maskinen.

Ta i så fall bort den för hand försiktigt inte med verktyg som kan skada rören på baksidan ytterdelen.

 

Innerdelen

Inomhus så gäller det att hålla filtren i maskinen rena, dammsugning eller spola av dammfiltren i duschen var 14e dag under drifttiden.

Kör på så högt fläktläge man kan acceptera ljudmässigt om man har större ytor värmepumpen kan nå. Är det lite mer svår planerat kan det vara bra att köra på halv fläkt så luften hinner sprida sig innan den kommer tillbaka till värmepumpen.

Rikta luften från inomhusdelen så att man får så stor spridning som möjligt.

Om det är möjligt så rikta luften rakt fram så att värmen når golvet på dubbla avståndet mot höjden den sitter på.

(sitter den på 2 meter skall luftflödet nå golvet ca 4 meter framför, om det är möjligt!) Kan man få till att luften börjar ”snurra” i huset om det är byggt så är det med väldigt effektivt.

(vissa hus är byggda så man kan gå ”runt” i dem runt en central kärna, i sådana hus kan man få luften att börja snurra runt i huset om alla dörrar är öppna, vilket är extremt effektivt för att sprida värmen!)

OBS! Autoläget på fläkten är främst till för att driften skall bli tyst, INTE för att spara energi!

 

Autoläge

Kör ALDRIG Auto när det gäller värme eller kyla, ALLTID antingen eller! Heat eller Cool .
När man kör på auto vill värmepumpen hålla en viss temperatur . Då går att den på både värme och kyler beroende på inomhus temperaturen. Man vill ju inte att pumpen börjar kyla om man drar igång en brasa eller om solen skiner in mitt i vintern.

 

Värmepump och element

Tänk på att värmepumpen ALLTID är billigare att köra än elelement! JÄTTEVIKTIGT!

Även om du behöver höja temperaturen på värmepumpen 2-3 grader så är det bättre än att elelementen skall behöva gå in!

Det är inte alls ovanligt att man måste köra värmepumparna på en 24 grader för att få till en bra spridning av värmen!

Men det är ändå bra mycket billigare än att stötta med element längst bort i huset!

En värmepump kan dra 2Kw/h som mest! Givetvis finns det kraftfullare som kan dra mer, men detta är för de vanligaste pumparna som kräver 10/13A säkring.

 

Använd enbart elementen när du märker att värmepumpen helt enkelt inte orkar hålla uppe värmen längre! TIPS! Ha element påslagna/stand by och ställda på 3-5 grader under vad värmepumpen är ställd på.

 

Periodisk sänkning

Har du fast eller månadspris på elen så är de inte lönt att sänka temperaturen i huset under kortare tider än 12 timmar i princip. Här rekommenderar jag att om man har rörligt pris göra tvärt om, höja temp på den tid när det är billigast istället för att sänka då det är dyrt. Logik igen! Bättre att värma upp luft och ytan varmare så håller huset värmen bättre den tid elen är dyrare.

Maskinen är har som bäst verkningsgrad om den får jobba på halvfart hela tiden.

Skruvar man ner temperaturen korta tider så stannar maskinen helt ett tag, sedan tvingas den gå upp på max effekt när den väl skall få upp temperaturen igen och då blir verkningsgraden sämre!

 

Övrigt

Tänk på att utomhusdelen avger en hel del kondensvatten.

Har man tegel eller annat känsligt matrial på huset som kan ta skada av is så ska man försöka leda bort det från husgrunden för att undvika risken för fuktskador!

På vintern kan det dessutom bli ganska stora ismassor på marken runt pumpen, viktigt att inte denna klump av is når upp till utedelen för då kommer den att frysa igen.

Det var som sagt lite information inte vetenskaplig utan baserad på logik och egen användning.

Vi vill tack Fuji värmepumpar för den mesta faktan i den här bloggen.

Välkommen till Elon Gräsdalen

Välkommen till Elon Axel Karlssons i Karlstad, troligen Sveriges trevligaste Elon-butik. Du hittar vår butik på Gräsdalen, bredvid köpområdet Bergvik. Affären är 800 kvadratmeter stor och rymmer en stor och fin utställning med det senaste inom vitvaror, småel, kök, robotgräsklippare, luftvärmepumpar och element.

Vi har ett eget lager i vår butik, men skulle din produkt vara slut så kan vi snabbt få in en ny från vårt centrallager i Örebro. Vi erbjuder även installation på alla våra varor och produkter, så vi ser så klart även till att du får din produkt hemkörd. Vi tar även med din gamla produkt och ser till att den lämnas in till återvinning.

Läs mer om butiken